3H13 po hartowaniu

Trening skuteczności lidera « zenCO coaching

Temat: Stal kwasoodporna - tzw kwasiak
1H13, 2H13, 3H13, 4H13 to stale nierdzewne (odporne na dzialanie korozji wodnej i atmosferycznej), dajce sie hartowac. robi sie z nich meidzy innymi narzedzia medyczne, noze, kuchenne itp. spawalne, ale ciezko, zwlaszcza te z wieksza pierwsza cyfra w oznaczeniu. zeby pospawac 3H13 oraz 4H13 trzeba je wczesniej podgrzac do ok 100stopni. daja sie jeszcze obrabaic bez wiekszych problemow, ale na wolnych parametrach.

0H18N9, 00H18N10, 1H19N9T stale kwasoodporne (czyli odporne rowniez na dzialanie niektorych kwasow w zaleznosci od ich stezenia), dobrze spawalne o duzej tlocznosci. ostatnia jest stabilizowana tytanem dzieki czemu ma mniejsza sklonnosc do pekania po spawaniu. robi sie z nich naczynia, elementy architektoniczne (balustardy, schody, wykonczernia wind itp) oraz instalacje przemyslowe (przemysl spozywczy, kosmetyczny, medyczny - wszystko co ma pozneij kontakt z organizmem czlowieka)

generalnie blachy i rury dostepne w handlu to przewanzie wymienione wyzej stale kwasoodporne. mozna tez kupic walki, palskowniki, prety (kwadratowe, szescioatne) a takze profile specjalne, np na ramy do obrazow itp.
ze stali neirdzewnych mozna spotkac blachy, walki i palskowniki, duzo trudneij je kupic, a rur i innych ksztaltownikow z tego materialu jeszcze nie spotkalem

H17N13M2T
00H17N14M2
DUPLEX
0H22N24M4TCu

te sa zdecydowanie zradziej spotykane (no moze poza H17N13M2T) i nawet specjalnie nie pamietam do czego maja sluzyc.
Źródło: cnc.info.pl/viewtopic.php?t=6921



Temat: kominek
Jeśli szukacie dobrej stali na kominki to użyjcie stali nierdzewnej gat. 3H13 ulepszonej cieplnie do ok 35-38 HRC. Jeśli ma być jeszcze żywotniejsza to stal nierdzewna gat 3H17M ulepszona j.w.(bardzo ciężko ją dostać itrochę ciężka w obróbce)
Stale kwasooporne zwane często mylnie nierdzewnymi rzeczywiście sa za miękkie i mogą się rozklepywać a nie można ich hartować.
Źródło: 212.122.221.133/viewtopic.php?t=3717


Temat: kominek
Witam!
Chcę wrócić do tematu i wyjaśnić kwestię "stali nierdzewnej". Otóż nieporozumienie polega na nieprecyzyjnym używaniu tej nazwy. Stale nierdzewne to stale wysokostopowe do obróbki cieplnej, najbardziej popularne to 1H13, 2H13, 3H13, 4H13. Pierwsza cyfra oznacza zawartość węgla w dziesiątych procenta, druga zawartość chromu w procentach. Pierwsza prawie nie hartuje (tylko ulepsza) , ostatnia hartuje b. wysoko - nawet do 58 HRC, robi się z nich b. dobre sprężyny a nawet kulki łożyskowe. Własności antykorozyjne najlepsze ma pierwsza, najgorsze ostatnia - to również skutek zawartości węgla.
Natomiast wcześniej wspomniana jako "nierdzewna", miękka i nienadająca się na kominki to bez wątpienia stal austenityczna 1H18N9, 0H18N9 (inaczej 18/10) lub podobne. Te stale rzeczywiście nie hartują, są miękkie, jednak te 18% chromu skutecznie tępi narzędzia przy nieodpowiedniej obróbce - ale to są stale według nomenklatury nazywane KWASOODPORNYMI.
W/g mnie najlepsza na kominki byłaby stal 3H13, obróbka cieplna jest dosyć trudna, bo temp. hartowania przekracza 1000 st. C
Źródło: 212.122.221.133/viewtopic.php?t=3717


Temat: [?] Materiał na spust
Witam!
Jeżeli dorabiacie elementy zaczepów, to musi to być stal którą można zahartować - najłatwiej dostępny będzie resor ( o odpuszczaniu i hartowaniu w przyklejonym "Porady...")
Na sam język spustowy, o ile nie jest jednocześnie zaczepem (jak w Slavii) i uruchamia tylko dalsze elementy poprzez wkręty regulacyjne, można użyć właściwie wszystkiego. Odradzam tylko stal kwasoodporną, bo jest trudna w obróbce (0H18..., 1H18...). Stal nierdzewna też, ale nie aż tak bardzo (2H13, 3H13, 4H13). Jako śruby regulacyjne można zastosować śruby imbusowe, są ulepszane i to ich duża zaleta - tylko trudno zdobyć M3 i mniejsze.
Źródło: 212.122.221.133/viewtopic.php?t=18728


Temat: Porady technologiczno - materiałowe
Witam!
Nada się świetnie, tylko ostrza takich DIY noży powinny być kute na gorąco (a grzane najlepiej w kotlince kowalskiej, bo wtedy nie następuje odwęglenie powierzchni)
Jest tylko jeden duży problem :( - takie ostrze będzie rdzewieć, bo to zwykła stal sprężynowa nieodporna na korozję.
Kucie bardzo poprawia strukturę stali ostrza, jest wtedy dużo trwalsze, bardziej sprężyste i dłużej zachowuje ostrość. Klin ostrza można ostatecznie uzyskać na frezarce lub szlifierce, ale nigdy wtedy nie osiągnie jakości ostrza kutego.
Można też takie ostrze zrobić z przeciętej i wyprostowanej na gorąco, przekutej bieżni dużego łożyska , to doskonałe stale gatunku ŁH, ale też korodują (trochę mniej).
Duże zwiększenie odporności na korozję daje wypolerowanie ostrza z takich stali - ogniska korozji nie mają się wtedy gdzie "zaczepić".
Najlepszą stalą nierdzewną - w miarę jeszcze dostępną - byłaby stal gatunku 3H13 lub 4H13, tylko hartowanie jest w ok. 1000 st C, musiałbyś po wykonaniu ostrza (zresztą chyba w każdym przypadku) poszukać zakładu hartowniczego i tam za 5-10 zł polskich załatwiliby Ci sprawę.
Łatwiej kupić (kawałki) pręty z tych stali, niż blachy - w przypadku kucia nie ma to znaczenia - musisz wpisać w wyszukiwarkę gatunek stali i szukać, kto będzie miał chęć sprzedać Ci jeden kilogram albo mniej. Można też szukać w jakichś warsztatach mechanicznych, czasem coś z tego robią i kawałek zostanie, albo mają kontakty handlowe i może zechcą Ci pomóc.
Piszę o kuciu, ale ofrezować lub oszlifować też można, ostrze pewnie będzie i tak lepsze od taniego, seryjnego badziewia, ale kute jest kilka razy lepsze od takiego samego obrabianego skrawaniem.
Powiem Ci jeszcze, że zrobiłem kiedyś nóż z gotowego, solidnego grubego ostrza noża stołowego Gerlacha, przeszlifowałem tylko na profil, który mi odpowiadał i oprawiłem w rękojeść drewnianą, obciągniętą skórą i owiniętą plecionką ze srebrzanki - to też jest wyjście.
Z kutego resora też jeden mam, sprężystość niesamowita, ale rdzewiał - pochromowałem i teraz jest ozdobny, ale to prawdziwy potwór z ostrzem 23 cm, nosić przy sobie nie można - więc wbity w futrynę tylko robi wrażenie :D
Źródło: 212.122.221.133/viewtopic.php?t=12151